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Best of October 2015

Following are a dozen questions answered by the engineering staff as part of the
NFSA's Expert of the Day (EOD) member assistance program being brought forward as
the "Best of October 2015." If you have a question for the NFSA EOD (and you are an
NFSA member), send your question to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering
Department staff, generated as members of the relevant NFPA technical committees
and through our general experience in writing and interpreting codes and standards.
They have not been processed as a formal interpretation in accordance with the NFPA
Regulations Governing Committee Projects and should therefore not be considered, nor
relied upon, as the official position of the NFPA or its Committees. Unless otherwise
noted the most recent published edition of the standard referenced was used.

Question 1 — Room Design Method for Flammable Liquid Storage Room

There is a 20,000 sq ft warehouse facility with a 2,000 sq ft flammable storage

area located in one corner of the building. The flammable storage area will be enclosed
by 2-hour fire-resistance rated construction. A density and area of 0.30 gpm over 3,000
square-feet has been established for the flammable liquid storage area. The remainder
of the warehouse has been protected following criteria for Ordinary Hazard Group 2
(OH2), utilizing 0.20 gpm over 1500 sq ft for its design. Can the design area for the
flammable liquid area be calculated based on the size of the room or is it necessary to
pick up additional area from the adjacent warehouse space to meet the full 3,000 sq ft
design area?

Answer: First, the assumption is that NFPA 30 is being used to protect the area
containing flammable and combustible liquids. NFPA 30 clearly states criteria for where
hazards are not separated by a physical barrier, as does NFPA 13. However, this
situation has a 2-hour fire separation.

The concept of calculating only the area of the room, even though it is less than the
area required by the standards under a density/area methodology would describe the
Room Design Method as specified in NFPA 13. This method is permitted for extra
hazard occupancies, which often use similar amounts of water as flammable or
combustible liquids in protecting the space. There are requirements in order to use this
method, such as any doors connecting the space to adjacent spaces must be self
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closing. In addition, the fire resistance rating of the walls (including the appropriate
rating for doors) must be equal to or greater than the required water supply duration. If
these conditions can be met, then calculating the area of the room (2,000 sq ft) should
be acceptable. If these conditions cannot be met, then additional area from the
adjacent hazard will need to be added to the calculations to achieve the design area of
3,000 sq ft.

Question 2 — Sway Bracing Non-Metallic Piping

A high-rise building will have to provide seismic protection of the building. This will
include the mechanical systems. The sprinkler system has a 2-inch main using CPVC
pipe. Is this pipe required to have sway bracing?

Answer: Yes. NFPA 13, Section 9.3.3.5.5.1 requires lateral sway bracing on all feed
and cross mains. In addition, Section 9.3.5.6.1 requires longitudinal sway bracing on all
feed and cross mains. NFPA 13 does not differentiate based on the material of the pipe
serving as a main. If the pipe is a main, then it will need to have the bracing required so
that system functions as a unit within the building structure and remains operational
following a seismic event.

Question 3 — Missing Sprinklers in an NFPA 25 Inspection

During typical inspection, testing and maintenance of fire sprinkler systems, a space
was found without fire sprinklers. Is this lack of sprinklers in a building considered a
"deficiency" under NFPA 257

Answer: No. The scope of NFPA 25 is limited to inspecting, testing, and maintaining
sprinkler systems (or other water-based fire protection systems). The general concept
from the Committee is that something not present cannot be inspected or tested. The
only exceptions are where the standard specifically requires the inspector to note and
remedy something that is “missing” such as, beginning with the 2014 edition, the
hydraulic design information sign of section 5.2.6.1.

Next, the term "deficiency" has been defined in the recent editions of NFPA 25. The lack
of sprinklers in a building does not meet the definition. Whether or not sprinklers are, or
should be there, is a design issue. Section 1.3.1 in NFPA 25 (similar language in
previous editions) states, "This standard does not require the inspector to verify the
adequacy of the design of the system."

The information could be passed along to the owner, but it is important to separate the
recommendations or suggestions from the deficiencies/impairments reported on the
NFPA 25 report.

Question 4 — Quick Response Sprinklers Protecting Miscellaneous Storage
Low-piled or miscellaneous storage arrangements are redirected in many cases to use
the protection criteria for ordinary or extra hazard occupancies. If this is the case, does
Section 12.6.6 in NFPA 13 apply, which requires the use of standard response
sprinklers?



Answer: No. The requirement for standard response sprinklers is for high piled
storage arrangements. The concern is that, with a high challenge fire, too many quick
response sprinklers not directly over the fire scenario might operate from traveling hot
gases.

The determination for use of quick response sprinklers will vary with the hazard level
protected. Ordinary hazard spaces are permitted to use quick response sprinklers.
Extra hazard arrangements are not permitted to use quick response sprinklers when
following the density/area method in accordance with Section 8.4.1.2. In addition, the
low-piled or miscellaneous storage would have to follow Section 11.2.3.2.2.2, which
notes that if there are substantial amounts of flammable or combustible liquids or
combustible dusts, quick response sprinklers are not permitted.

Question 5 — Hangers at the Ends of High-Pressure Branch Lines with Flexible
Drops

A system is being modified. The static pressure in the system exceeds 100 psi. Steel
branch lines in this system will supply flexible drops. Section 9.2.3.4.4.2 from NFPA 13
has been referenced. Are hangers required within 12 inches of the end of the branch
lines when using flexible sprinkler hose to feed the pendent sprinklers?

Answer: No. The intent of the section is to make sure the hanger is located on the
branch line such that the pendent sprinkler will not end up above the ceiling upon
activation with a significant pressure in the system. A flexible sprinkler hose feeding a
pendent sprinkler is not required to be treated the same as a pendent sprinkler or drop
nipple for purposes of that requirement. Under the listing of the flexible sprinkler hoses,
the bracket supporting the hose and sprinkler is tested. These tests are conducted to
ensure that the sprinkler will remain in its intended location. Therefore, the arrangement
meets the intent of the section as its listed bracket can resist the pressures.

Question 6 — Locating Residential Sprinklers in a Room

A residential sprinkler that is listed for a coverage area of 20 ft by 20 ft has been
selected for a project. The room being protected is 17 ft wide. Does the sprinkler
provide better coverage if it is placed in the center of the room as opposed to the
sprinkler being located 10-ft from one wall?

Answer: No. Placing a sprinkler in the center of the room does not provide any better
coverage than if it was placed its maximum distance from a single wall, offset from the
center. First, the sprinkler is designed to provide the same level of protection for its
entire coverage area. Secondly, due to other architectural features, such as lighting,
electricians generally claim the center of the room with a light fixture and it has been a
standard practice not to place a sprinkler in the center of the room because of this. If a
fire did occur within the sprinklers coverage area, the heat plume generated by the fire
would create celiling jets that would disperse across the ceiling outward from the fire
evenly throughout the room, assuming the ceiling is smooth, flat and horizontal, and
would activate the sprinkler in that area. As long as the entire room is covered by



sprinklers installed per their manufacturer’s installation instructions and in accordance
with the applicable installation standard (NFPA 13, NFPA 13R or NFPA 13D) the
hazard(s) will be properly addressed.

Question 7 — Calculating Hose Connection Demands per the IFC

There is a project that consists of a covered mall building that is equipped with a
sprinkler system and is not required to be equipped with a standpipe system. Instead of
a NFPA14 type standpipe, this building is equipped with hose connections fed from the
sprinkler system as required by the IFC, section 905.3.3. It is noted that NFPA 13

and the IFC have different requirements for calculating hose connections fed from a
sprinkler system. How is the system and its hose connections hydraulically calculated?

Answer: In the hierarchy of codes and standards, the requirements of a building code
supersede that of a referenced standard within the document. Therefore, the
requirements of the IFC 905.3.3 (the IBC has the same requirements) would take
precedence.

In this case, the sprinkler system is calculated in accordance with NFPA 13 and a flow
of 250 gpm at the most remote hose connection per the IFC is added. The system
would need to be sized to deliver this 250 gpm at the same time as supply the required
sprinkler system demand. This is more water than would be required following

NFPA 13, section 11.1.6.3 which would require 50 gpm per hose connection to a
maximum of 100 gpm.

These rules are for when a standpipe is not installed and the sprinkler system includes
the hose connections required by IFC 905.3.3. If, however, a NFPA 14 standpipe
system (including the option of a combined system) is installed, you would follow the
requirements of NFPA 14 for calculating the standpipe and NFPA 13 for calculating the
sprinkler system. Under that situation, inside standpipe hose connections would not be
included in the fire sprinkler system demand.

Question 8 — Residential Sprinklers and Skylights

Residential sprinklers are installed in a room that has a skylight. Section 8.10.8 in
NFPA 13 has rules dealing with ceiling pockets in the compartment with residential
sprinklers. One of the rules is that in order to omit a sprinkler from inside the ceiling
pocket it cannot be more than 12 inches deep. Would a skylight that is less than 32 sq
ft in area have to comply with the maximum 12-inch depth requirement of the ceiling
pocket rule in order to omit a sprinkler from within the skylight when residential
sprinklers are utilized?

Answer: No. Sprinklers would not be required to be installed in small skylights that are
32 sq. ft. or less regardless of the depth. This is in accordance with NFPA 13, Section
8.5.7, which applies to all types of sprinklers unless modified in the specific sprinkler
requirements. Residential sprinklers do permit this omission. The ceiling pocket rule
need not be applied to the small skylight that complies with Section 8.5.7.



Question 9 — Emergency Vent Piping in NFPA 20
NFPA 20, Section 11.4.1.2.8.3, which relates to vent piping for diesel tanks, has been
referenced. Is this requirement applicable to emergency vent piping?

Answer: Yes, NFPA 20 addresses all fuel tank vent piping without exception.
Therefore, standard vents and emergency vents have to discharge the vapors away
from the building with outlets at least 5 ft away. Emergency vents are intended to
relieve severe pressure build-ups, such as those caused by fire exposure that could
produce a catastrophic tank rupture. In the event of such an occurrence, the last thing
desired would be returning combustible vapors back into the room, which is occupied
while the pump is running during a fire.

Question 10 — Trapeze Member Hangers

Trapeze hangers are needed to properly support the sprinkler system piping. This
situation calls for a 3-inch trapeze member to support an 8-inch sprinkler main. Are 8-
inch hangers required to support the ends of the trapeze member?

Answer: Yes, the hangers on the trapeze member must be able to support the load of
the 8-inch sprinkler pipe. However, it is important to note that an 8-inch ring should not
be installed on the 3-inch trapeze member as it could elongate over time and not
provide appropriate support. Where rings are used as part of the hanger assembly, a
heavy duty ring is needed. This is a ring that physically fits the trapeze member, 3-inch
pipe in this case, but is listed to support the load of the sprinkler piping, 8-inch pipe in
this case. These rings also accommodate the appropriate rod diameter to support the
heavier system piping.

Question 11 — Omitting Sprinklers in Bathrooms without Lintels

A noncombustible construction high-rise hotel is being protected with an NFPA 13
sprinkler system. Sprinklers have been omitted in bathrooms under 55 sq ft per Section
8.15.8.1.1. Some dwelling units have bathrooms with a full height glass partition
creating 2 separate areas under 55 sq ft each. Access to the main (toilet) area is via a
36-inch wide sliding door. The secondary (Jacuzzi) area is then accessed through a 32-
inch glass door in the partition. There is no header provided above the door in the
partition leaving an opening of about 8 to 10 inches in height above the partition door.
Can sprinklers be omitted from both bathroom areas based on the definition of a
compartment provided in Section 3.3.67

Answer: First, each area qualifies as a separate bathroom using the definition in
Section 3.3.2. However, even though the secondary Jacuzzi area qualifies as a
bathroom and meets the definition of a compartment for the purposes permitting the
sprinkler to be omitted, the main toilet area does not. The main area does not meet the
definition of a compartment because the definition allows a doorway without a lintel only
if there are no other openings to adjoining spaces. However, the scenario should be
discussed with the authority having jurisdiction (AHJ). The AHJ may agree that the
main bathroom area qualifies as a 'room' under the common usage of the word and
permit the sprinkler in that area to be omitted as well.



Question 12 — Sprinklers in Closets with Obstructions
A building is being protected using NFPA 13. Is there anything in the standard that
would allow small spaces, such as closets, to disregard obstruction rules?

Answer: Yes. Language was added in the 2013 Edition of NFPA 13 in Section 8.5.5.4
to allow obstructions in small closets and compartments to be disregarded. This section
does limit the volume of the closet or space to a maximum of 400 cu ft. The allowance
is based on a single sprinkler providing sufficient water to cool the space and control a
possible fire even with obstructions present.



